top of page

Photo Noeveren

Photo Noeveren is een thematisch fotografiefestival dat fotografen uit binnen- en buitenland uitnodigt om te werken rond het begrip erfgoed in zijn breedste zin van het woord.

​

Erfgoed als bron van inspiratie voor verwerking in een creatief proces. 

Erfgoed integreren als een historische waarde in een hedendaags artistiek concept. 

​

Fotografie legt het moment vast, beelden die vandaag gemaakt zijn, zullen het archief van morgen worden en door hun waarde ook het toekomstige erfgoed worden. 

​

De ligging van Steenbakkerij Frateur & 't Geleeg, in de Boomse wijk Noeveren, is een uitermate geschikte locatie om dit fotografiefestival te herbergen. 

Het is een activiteit van het museumcomplex 't Geleeg met de duidelijke wens om erfgoed en kunsten samen te brengen.

​

Het fotofestival onderscheidt zich door zijn thematiek en door zijn eigenheid. De tentoongestelde werken van de fotografen moeten het resultaat zijn van een zuiver fotografisch proces. De foto's moeten gemaakt zijn met een camera met als resultaat een afdruk. 

Digitale en artificieel gemanipuleerde foto's en AI technologie worden geweigerd. Het festival wenst hiervoor de nadruk te leggen op het zuivere fotografisch proces en zich af te scheiden van beeldvorming of beeldmaking wat tot een andere discipline behoort dan fotografie. Dit is de conceptuele eigenheid van het festival en is niet als discriminerend bedoeld. 

Photo Noeveren presenteert

8 fotografen vertellen  Noeveren

8 Belgische en Nederlandse fotografen vertellen op hun manier Noeveren

Door zijn bijzondere geschiedenis en ligging is Noeveren een perfecte locatie voor het oprichten van een nieuw fotofestival, naast de artistieke en culturele ontwikkeling van de lokale initiatieven om Noeveren als een kunstencentrum op de kaart te plaatsen. Noeveren is uniek, niet alleen door zijn industriële geschiedenis waarvan de overblijvende beschermde structuren nog steeds het landschap domineren, maar ook door de gemeenschap die nog steeds op Noeveren leeft en de lang bestaande wens om van Noeveren een artistieke en culturele ontmoetingsplaats te maken. Veel bekende kunstenaars zoals Camiel van Breedam, Patrick Picarelle, Piet Stockmans, Hilde Metz, Spotto, ... vonden al eerder hun weg naar Noeveren. 

Het is dit uniek gegeven dat de basis vormde om een nieuw fotofestival op te richten. 

​

Het project "8 fotografen 8 x Noeveren" is de eerste editie van PHOTO NOEVEREN.

Photo Noeveren is een thematisch festival dat het begrip erfgoed onderzoekt in de brede zin van het woord. Wat betekent erfgoed in een wereld van snelle technologische evolutie en waarin beelden massaal worden verdeeld. Meer dan een fotografie festival is Photo Noeveren ook een ontmoetingsplaats voor fotografen en voor iedereen die rond het thema werkt. 

Photo Noeveren bevordert de essentiële fotografie, de fotografie die gemaakt is met een camera en een afdruk als resultaat. De afdruk is de enige waardige handtekening van een fotograaf. Fotografie heeft een realiteit nodig en die realiteit moet met een camera vastgelegd worden. 

Alle andere vormen behoren tot beeldmaking en niet tot fotografie. Beeld manipulaties en AI worden geweigerd.

​

Het fotofestival is ook bedoeld om een bijdrage te leveren tot het behoud en bescherming van dit uitzonderlijk en zeldzaam industrieel patrimonium met een nog steeds levende gemeenschap.

Noeveren wordt herhaaldelijk bedreigd door vastgoedspeculaties en door de daarbij horende afbraak. "De buldozers staan om de hoek te wachten" leeft nog steeds in het achterhoofd van de bewoners.

Door kunst- en cultuurprojecten is het mogelijk om een meerwaarde te bieden aan een bestaand patrimonium. Erfgoed heeft de belangrijke missie om te beschermen, cultuur heeft tot doel om de leefbaarheid te bewaren. De bijdrage is zuiver artistiek en cultureel, het is een andere manier om het uniek dat deze locatie kenmerkt uit te drukken door een fotografisch project.

Kunsten hoeven niet braaf te zijn en mogen zeker niet gehoorzamend zijn, wel moeten ze verrijkend en vraagstellend zijn. 

​

Het is vanuit dit gegeven dat het idee groeide om een fotografie festival op te richten en om 8 fotografen uit te nodigen om deze bijzondere locatie in beeld te brengen. Iedere fotograaf werkt volgens zijn visie en vertelt op zijn manier Noeveren.

​

Het thema is niet uitsluitend beperkt tot het begrip erfgoed, de fotografen bekijken Noeveren vanuit verschillende invalshoeken. De benadering kan sociaal zijn, landschappelijk materiaal en grondstoffen, industrieel- archeologisch, architecturaal, historisch en urbanistisch.

Het geheel van de samengebrachte fotowerken vertellen een verhaal van Noeveren. De visies zijn persoonlijk, maar steeds in het begrip van de fotografische actie en uitvoering.

​

De opening van de tentoonstelling is op 26 september 2024 in de Ringoven van de site 't Geleeg - Steenbakkerij Frateur. 

​

Een preview van het project werd voorgesteld in café "De Koophandel" tijdens Noeveren Kermis in aanwezigheid van de fotografen. 

De fotografen

_DSC3961 Marc T. Kunsten Centrum De Lezze 2023 LR.jpg

Willem Wernsen - NL

Al meer dan 40 jaar is Willem Wernsen sociaal fotograaf en auteur van verschillende boeken. Wernsen is een "humanist" in zijn volledig fotografisch parcours staart de mens centraal. Kijken met je ogen en zien met je gevoel is hert motto van Willem Willemsen.

Paul Baelemans - BE

Fotograaf, ontwerper en cameramaker, voor Baelemans is fotografie steeds een ondoordringbaar wonder, een mysteria dat hij op een eigen manier verhaalt. Voor Baelemans is de omgeving belangrijk, hij kijkt de omgeving als een ruimte die hij op een poëtische manier vastlegt soms met een analoge camera, soms met een pinhole en soms met een digitale camera, maar steeds met dezelfde visie en gevoel.

Phil Manse - BE

Voor Phil Manse is fotografie een middel om bestaande objecten op een abstracte manier te benaderen. Het zijn details, maar geen macro opnames, van voorwerpen, van machines, van een lichtbundel of van een schaduw ... alles wat door licht wordt gevormd en vervormd is wat Phil Manse boeit. De abstractie wordt een zuiver estethische compositie van licht en materie. 

_DSC3961 Marc T. Kunsten Centrum De Lezze 2023 LR.jpg

Nico Vromans - NL

De fotografie van Vromans heeft een nostalgisch gevoel vanwege zijn lyrische benadering op een bijna impressionistische manier. Zijn gevoel voor licht en compositie staan centraal in zijn werk zonder het oog te verliezen voor de onderliggende sociale lagen. Elke foto verbergt een menselijk verhaal zonder echt symbolisch te werken.

Jean-Pierre Bongartz - BE

De grafische symbolen in de straten boeit Jean-Pierre Bongartz, voor hem is graffiti een echte taal die op allerlei plekken het vertaal vertelt van mensen en vooral de diverse sociale stromingen in de maatschappij. Graffiti is een vergankelijke kunstvorm en het vastleggen is in feite het archiveren van de toekomst, wat fotografie eigenlijk ook is in essentie. Bongartz gaat niet alleen op zoek, maar volgt ook sommige kunstenaars en vertelt vooral over een maatschappij die steeds in beweging is. Jean-Pierre Bongartz liet zich gidsen door en volgde het werk van de in Noeveren wonende kunstenaar Kanter Dhaenens.

Emmy Velghe - BE

Emmy Velghe is op zoek naar de sporen van het verleden om een hedendaags verhaal te vertellen of om een aspect te belichten van voor velen een onbekend leven is geweest van een gemeenschap in een specifiek gebied. Vervoer en transport was een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Noeveren, mensen en klei werden verplaatst van de kleiputten naar de fabrieken. De restanten van stukken metaal en de nog steeds zichtbare sporen zijn de getuigen van een rijk verdelen dat op gevoelige manier wordt vastgelegd door Emmy Velghe. 

_DSC3961 Marc T. Kunsten Centrum De Lezze 2023 LR.jpg

Walter Goormans - BE

Is op zoek naar de mens in een bepaalde omgeving. De mens staat niet alleen centraal als individu maar ook door zijn aanwezigheid of door wat hij achter zich laat. Een gebouw, een voorwerp of een situatie is steeds het gevolg van een menselijke aanwezigheid. De camera capteert, zonder enige manipulatie, tussen verhaal en documentaire legt Walter Goomans het leven van de mens vast?

Lieve de Bleeckere - BE

Het geheel van mijn werk zie ik als 'dagboekfotografie'. Dat wat me op een bepaald moment, verwacht of meestal onverwachts aanspreekt, probeer ik vast te leggen. Zo werkt fotografie ook een beetje als een drager, een bewaarder van de herinnering. 

Curator tentoonstelling: Marc T.

​

Photo Noeveren is een project van Kunstencentrum "De Lezze", onder de auspicieën van Museum 't Geleeg - Steenbakkerij Frateur. 

​

met de medewerking van

logo BREEDBEELD transparant ZWART.png
logo FGA rood-zwart transparant.png
logo Milo Profi - transparant.png
logo-kleur.png
bottom of page